PROTIVPOŽARNI APARATI SU JEDNOSTAVNI ZA UPOTREBU

   Ipak mali broj ljudi zna ispravno da ih koristi. 

Često polazimo od pretpostavke “ma kakav požar” ili “aparat kao aparat, šta tu ima da se zna” upadamo u zamku da ako se požar i desi nemamo vremena da čitamo uputstva koja se nalaze na aparatu.

Najčešće se susrećemo sa dva tipa aparata, takozvanim “S” aparatimačije sredstvo za gašenje je suvi prah (soda bikarbona) i CO2 aparatima, čije sredstvo za gašenje je gas (ugljen-dioksid). Najlakše ih je vizuelno razlikovati prema mlaznici. U videu možete pogledati instrukcije za upotrebu protivpožarnih aparata.

Potrošimo malo vremena na kratka uputstva koja će nam omogućiti da smanjimo paniku koja nastaje u slučaju da se desi požar. Kada smo sigurni u korake koje treba da napravimo u vanrednim situacijama, rasterećeniji smo.

upotreba protivpožarnih aparata
Zanimljivosti vezane za aparate za gašenje od požara, koje možda niste znali.
    • Prvi patentirani protivpožarni aparat potiče iz Engleske iz 1723, a za izbacivanje tečnosti korišćen je barut i osigurači.
    • Prvi prenosivi protivpožarni aparat datira iz 1818 godine. Boca ovog aparata je bila izrađena od bakra, a napunjena kalijum karbonatom i vazduhom pod pritiskom. 
  • Najveći aparat za gašenje požara na svetu je BIG WIND napravljen od starog ruskog tenka sa dve turbine od MiG-a 21, kapacitet mu je 800 galona vode u minuti. Na linku možete pogledati kako izgleda.
  •  Najmanji aparat za gašenje požara na svetu je veličine 24.2 cm i teži 480 grama.
  • Niclas Castello je otišao korak dalje, dajući  aparatima modnu notu. Tako su se brendirane boce aparata za gašenje požara probile u Holivudske domove. Ovaj korisni modni dodatak može se nabaviti po “simboličnoj” ceni od 9.000 $  
upotreba protivpožarnih aparata

Izvor:miamiherald.typepad.com

  • Protivpožarni aparati mogu doći u više boja, ali su crveni jedini standardizovani.