Neka Vaša kuća bude sigurno mesto, uz malo Vaše posvećenosti!

Požar u kući može biti izazvan najbezazlenijim radnjama koje su deo naše svakodnevice.

Neka Vaša kuća bude sigurna uz malo Vaše posvećenosti!

Ne možemo da predvidimo požar, ali svakako možemo da obratimo pažnju na najčešće uzroke požara i na taj način smanjimo negativne posledice.

Kuhinjski požari su najčešći u kategoriji kućnih požara. U najvećem broju slučajeva požar počinje kada se jelo koje se priprema ostavi bez nadzora. Pored toga važno je obratiti pažnju i na čišćenje sudova, kako bi se otklonili ostaci ulja ili masti koji su lako zapaljivi. Plinske boce je potrebno redovno atestirati.

Preporuka je posedovanje CO2 aparata za gašenje požara od 5kg, zbog svojstva hlađenja i zagušivanja.

Ozloglašeno pušenje, nepažnjom pušača lako dovodi do požara. Dovoljno je da deo žara padne na tepih, ćebe, tekstil i da nastane požar. 

Preporuka je da se što je češće moguće puši napolju, da se izbegnu cigarete u krevetu, kao i da se pepeljare ohlade pre pražnjenja.

Sveće koje su danas često u upotrebi, pogotovo od kada postoji mogućnost da biramo mirise koji nam prijaju, mogu da budu uzrok požara. 

Preporuka je da se ne postavljaju na mesta na kojima lako mogu da se prevrnu, kao i da se ne ostavljaju upaljene u prostoriji u kojoj nema nikoga.

Neadekvatna upotreba i neispravnost elektroinstalacija i grejnih tela vrlo lako dovode do požara. Elektroinstalacije treba redovno proveravati, utičnice ne treba preopterećivati, potrebno je instalirati zaštitnike za visok napon tamo gde se priključuje više uređaja. 

Grejalice i TA peći imaju veliku snagu, zato je važno obratiti pažnju da utičnice u koje se priključju mogu da izdrže napon, savet je da se priključuju direktno, a ne u produžni kabl.

Preporuka je da se grejna tela ne postavljaju blizu lako zapaljivih materijala, kao što su nameštaj, ćebad, poteljina, zavese, peškiri. Uvek pratiti instrukcije prozivođača i ne ostavljati ih uključene bez nadzora.

Izdvojite vreme da Vašoj deci na jednostavan način objasnite zaštitu od požara. 

Njihova radoznalost ih vuče da se igraju sa šibicama, upaljačima što za rezultat ima na desetine hiljada požara godišnje.